Pinterest och chokladfondant

Efter mycket om och men har jag upptäckt Pinterest. Varför det tog mig så lång tid har jag ingen aning om. För en någorlunda pysslig person som mig själv har det visat sig vara en riktig skattkammare och jag har fått massor med uppslag till saker jag vill göra.

En sak som jag länge velat ha är lite mer annorlunda bordsdukar, för ser inte de flesta rätt likadana ut? Det har varit svårt att hitta något annorlunda. Under helgen skulle jag ha middag för några väninnor. Vi har känt varandra sedan gymnasiet och en av dem fyllde dessutom nyligen år. Därför ville jag göra det lite extra fint. Bordsduk, finbestick, snygg dukning och förhoppningsvis god mat.

Efter att ha surfat runt på Pinterest en stund blev jag superinspirerad av en paljettduk. Supersnyggt ju. Dagen därpå köpte jag ett stycke champagnefärgat tyg, helt täckte med paljetter och sedan satte jag igång. Fram med symaskinen och tungan rätt i mun.

Nu är ju inte en bordsduk så supersvår att sy egentligen. Det kan till och med vara en av de enklare sakerna man kan göra. Det viktiga är i princip att klippa så rakt som möjligt och sedan sy så rakt som möjligt. Jag klippte upp en lagom stor bit och fållade. Pal
etterna gjorde det lite knixigare än vanligt, men särskilt svårt var det inte.  Sedan blev det supersnyggt och kändes mycket lyxigare än vanligt. I mysbelysning tillsammans med mina nyköpta Olsson och Jensenlyktor glimrade det väldigt vackert.


Sedan åt vi krämig laxsoppa till förrätt, anka med syrlig rabarbersås och rostade potatishalvor och chokladfondant till efterrätt. Fondanten har blivit min nya favoritefterrätt. Och det kommer från en person som inte ens är särskilt förtjust i sötsaker. Så här gör jag min:

Ingredienser:

  • 100 gram smör
  • 150 gram mörk choklad
  • 2 st äggulor
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl strösocker

Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en kastrull.

Vispa ihop de övriga ingredienserna så att det blir poröst.

Rör sedan ner chokladen och smöret.

Fördela blandningen i fyra små ugnsfasta formar. Tillaga i ugnen på en gång eller låt dem stå i kylen tills det är dags.

Vid tillagningen ska du stoppa in dem i ugnen på 200 grader. Där ska de stå i 6–10 minuter beroende på hur fast du vill ha dem. Personlig föredrar jag dem rätt kladdiga, tillsammans med vaniljglass. Kanske några bär också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *